Blegh, de zomer komt eraan: kledingstress!

Lekker weer he dat zonnetje! Van die blauwe lucht en dat zonnetje worden de meeste mensen op slag al een stuk vrolijker.

Goed voor de aanmaak van Vitamine-D en Serotonine (ons gelukshormoon).

Maar.. Aan dat mooie weer zit ook vaak een keerzijde voor veel vrouwen.

Want mooi weer betekent ook luchtiger kleding. En in luchtiger kleding is het lastiger om je lichaam te verstoppen.

En wat doen veel vrouwen dat toch graag.. De één vindt haar billen te dik, de ander haar buik en weer een ander haar armen of benen. En hoe verstop je die in vredesnaam  in bikini’s, korte broeken, jurkjes en korte mouwen?

Dan slaat al gauw de paniek toe: “Ik moet afvallen en wel snel! En meer sporten, want zo wil je niet in bikini, die korte broek, dat jurkje, die blouse etc.”

Ken je dat gevoel? Ik ken dat ontzettend goed.

Jarenlang heb ik het gevoel gehad dat mijn lichaam perfect moest zijn en identificeerde ik mezelf met mijn gewicht.

Wanneer ik terug dacht aan bepaalde momenten, was het eerste wat ik me opkwam hoeveel ik toen woog. En dat bepaalde hoe happy ik me op dat moment voelde.

In de zomer had ik grote moeite met het verstoppen van mijn buik. Vooral als tiener ging ik liever niet mee naar het strand. Ik schaamde me voor mijn lichaam.

Eigenlijk kwam dit gevoel elke zomer terug.

Mijn buik is niet opgeknapt van mijn 2 zwangerschappen i.c.m. een aanleg voor zwak bindweefsel (en een hekel aan buikspieroefeningen 😉).

Maar daar heb ik dan wel 2 hele lieve mannetjes voor terug gekregen.

Een paar jaar geleden realiseerde ik me dat het perfecte lichaam niet bestaat. En dat ik veel meer ben dan mijn uiterlijke lichaam en mijn gewicht.

We krijgen, vooral als vrouwen, een bepaalde modebeeld voorgeschoteld waar we graag aan willen voldoen.

Maar realiseer je, dat zelfs die “perfecte modellen” zijn gefotoshopt. Dus dat perfecte plaatje, bestaat helemaal niet!

Bizar he, als je er zo over nadenkt, dat zoveel van ons iets nastreven wat eigenlijk niet eens bestaat!

Bedrijven in de beauty-industrie zijn er heel bedreven in om ons niet goed te laten voelen over onszelf. Met hun reclames benadrukken ze problemen die we misschien helemaal niet hebben…

Zij vertellen jou dat:

  • Je haar niet volumineus genoeg is
  • Je geen rimpels mag hebben
  • Je wimpers te kort zijn
  • Je huid niet egaal genoeg is etc. etc.

Maar goed nieuws, want zij hebben daar een oplossing voor! Door product X of Y te gaan gebruiken word jij de perfecte vrouw! Net als deze stralende, perfecte, gelukkige vrouw in de reclame! Die wil jij ook worden, toch?!

Een goede marketingtruc met als bijeffect dat vrouwen zich over steeds meer uiterlijke kenmerken onzeker gaan voelen.

Jarenlang heb ik me zo gevoeld: niet perfect, niet mooi, te dik, te …. nou ja, vul maar in. Nu ik daar (meer) los van ben, doet het mij pijn als ik zie dat vrouwen wanhopig proberen dat perfect plaatje na te streven. Je weet wel, dat perfecte plaatje wat helemaal niet bestaat.

Wat mij betreft is er dus helemaal niets mis met ons vrouwen in verschillende vormen en maten, maar met de maatschappij waarin we leven.

Gelukkig zie je langzaam een kentering komen met influencers die body positivity uitdragen, maar er is nog ruimte voor verbetering!

Om enigszins los te komen van dat najagen van het perfecte plaatje, is mijn vraag aan jou: Wie ben jij eigenlijk? Hoe zou een goede vriendin of collega van jou, je omschrijven? Waar word je blij van en wat zijn jouw kwaliteiten?

Dat is wie jij bent! Jij bent niet je armen, benen, buik of grote teen die je niet mooi vindt.

En wat de kleding betreft.. Trek aan waar je je goed in voelt. Koop vooral kleding die je goed past. Een te strak mouwtje herinnert je de hele dag aan je te dikke armen (en dat is jouw oordeel, niet dat van anderen of van mij). Dat triggert op een negatieve manier je eigenwaarde en dat levert stress op; voer voor eetbuien op een later moment wanneer niemand het ziet.

Wil jij af van die eetbuien? Neem dan contact met me op, dan maken we een plan op maat dat bij jou past en ga je op weg naar een gelukkig en gezond leven!