Epigenetica
Het vakgebied wat zich hiermee bezig houdt met de invloed van erfelijkheid wordt Epigenetica genoemd. Er wordt veel onderzoek gedaan naar omkeerbare erfelijke veranderingen in de genfunctie. Zij gaan ervan uit dat het tot uiting komen van bepaalde genetische overgedragen genen (vaak) een combinatie is van die erfelijke belasting én omgevingsfactoren.
Je kunt je genen zien als een bibliotheek vol met kookboeken. In het kookboek staan allerlei verschillende recepten. Sommige recepten zijn gezond voor je en andere recepten zijn schadelijk. Om de schadelijke recepten zit een extra laagje. Dit laagje wordt in stand gehouden door bepaalde stoffen in je lichaam waar hulpstoffen voor nodig zijn. Verdwijnt dit laagje dan kan het recept worden afgelezen. Dit systeem heet methylering.
Hoe goed dit systeem werkt is afhankelijk van de prikkels uit je omgeving (de omgevingsfactoren). De beschikbaarheid van voldoende hulpstoffen speelt een grote rol. Vitamine B2, B6, B11 en B12 zijn belangrijke hulpstoffen in dit proces.
Voor de overige aandoeningen wil het helemaal niet zeggen dat je hier ook daadwerkelijk last van hoeft te krijgen. Je kunt zo’n erfelijke belasting zien als een soort zwakke plek die tot uiting komt door prikkels uit je omgeving. Dus “dat het in de familie zit”, kan ook betekenen dat de familie op dezelfde manier leeft: dezelfde omgevingsfactoren deelt.
Omgevingsfactoren
Wat zijn dat dan, omgevingsfactoren?
Omgevingsfactoren zijn bijvoorbeeld voeding, roken, leefstijl en luchtvervuiling. Die zorgen niet alleen voor het uitpakken van de ‘slechte’ genen, maar ook voor het veranderen van je DNA. En dit veranderde DNA kan weer aan de volgende generatie worden doorgegeven in de vorm van die kookboeken.
Dus wees je hiervan bewust. Erfelijke belasting wil zeggen dat het een zwakke(re) plek is, maar het wil niet zeggen dat het tot uiting hoeft te komen en dat je er ook last van hoeft te hebben! Het zijn de omgevingsfactoren die het verschil maken. En daar kun je gelukkig wél zelf invloed op uitoefenen!
Pingback: Module 1 - Gezond & Gelukkig (Bewerken)